Er zijn vele soorten meubelbeslag en iedere beslagsoort heeft zijn eigen functionaliteit. Om u een indruk te geven van mogelijkheden komt op deze pagina het meest voorkomende beslag aan bod. Deze informatie helpt u om een keuze te maken tussen deuren, lades of kleppen.

Deuren

Voor draaiende deuren gebruik ik doorgaans hetzelfde soort scharnieren als in keukens wordt toegepast. De scharnieren zijn van Blum, dit is de hoogste kwaliteit en zeer duurzaam. De scharnieren zijn in 3 richtingen te verstellen waardoor altijd een perfect beeld in de voegen van het front kan worden gecreëerd. Dit beslag is te combineren met soft-close, bij Blum heet dat Blumotion. Ook te combineren met greeploos openen, push to open, bij Blum heet dat Tip-on. Hou er rekening mee dat de hoogte van de deur minimaal 0,8 x de breedte moet zijn. Als hier geen rekening mee wordt gehouden kunnen de deuren snel scheef gaan hangen. De deurbreedte is doorgaans hooguit 65cm.

Lades

Lades zijn echte ruimtewinners. Vooral wanneer een meubel laag bij de grond zit is het lastig om achterin het meubel te komen. De ladegeleiders brengen ook de achterste spullen moeiteloos naar voren. Ik gebruik ladebeslag van Blum, de Blum Legrabox. Dit beslag is verkrijgbaar in verschillende kleuren en verschillende hoogtes. In dit systeem kunnen ook binnenlades gemaakt worden. Dit beslag is te combineren met soft-close, bij Blum heet dat Blumotion. Ook te combineren met greeploos openen, push to open, bij Blum heet dat Tip-on. Door brede lades toe te passen wordt de lengte van het meubel benadrukt.

Kleppen

Kleppen kunnen onderverdeeld worden in opgaande en neergaande kleppen. De keuze wordt gemaakt door de montagehoogte. Alles onder ooghoogte zal een neergaande klep worden. Een klep wordt toegepast als een deur niet mogelijk is door de breedte en een lade niet gewenst is. Bijvoorbeeld apparatuur van de TV kan niet in een klep. De klep kan worden gedragen door een armpje of een kabeltje. Afhankelijk van de afmetingen en uw wensen wordt het beslag gekozen. Ook te combineren met greeploos openen, push to open.

Verlichting

Verlichting is de vierde dimensie van het meubel. Het geeft een nog groter gevoel van luxe en sfeer in huis. Standaard pas ik verlichting toe van LOOX. Alles is LED: spots, strips, etc. Er is keuze in kleurtemperatuur.

Heeft u al andere op afstand bedienbare verlichting in huis? De meeste soorten verlichting kunnen worden ingebouwd. Bijvoorbeeld Philips Hue komt steeds vaker voor. Zo heeft u alle verlichting in één applicatie.

Speciaal beslag voor TV-meubel

Met behulp van dit meubelbeslag kunt u de apparatuur van de TV bedienen in open stand en staat de deur niet in de weg. Tijdens gebruik kan de apparatuur ook goed de warmte kwijt. Wanneer u de apparatuur niet gebruikt heeft u een strak meubel. De wegschuifklep heeft mijn voorkeur. Het is voordeliger en voelt degelijker.